duminică, 28 iunie 2009

Fagaras




Cateva sute de km cu masina, 1.30 h de urcat cu piciorul din Capra in Balea, prieteni razand, prieteni dorind sa se "omoare" timp de cinci minute.
E nevoie de atat de putin pentru a fi senin.

vineri, 26 iunie 2009

Si in Bucuresti 3


Nu e foarte ofertanta noaptea asta

http://www.icr.ro/noaptea_institutelor

se pare ca institutele culturale sunt lipsite de imaginatie (britanicii sunt cei mai varza: auzi tu eveniment: Participă la jocuri de trivia pe echipe, în stilul tradiţional al pub-urilor britanice şi câştigă premii.), dar ceva ceva se poate alege: un concert de jazz-rock cu Hyperactive Kid din Berlin (la ICR); cateva proiectii de filme (documentare la Institul spaniol, animatie la cehi si la britanici); o expozitie la maghiari; francezii, ce sa faca si ei: o dau cu mancarea; in fine, un eveniment conservator, cel mai probabil o alta frectie la picior de lemn; dar ma duc sa vad pe viu.

duminică, 21 iunie 2009

Lake District






2 zile in pace, cu capul golit de civilizatie, de angoase, de ritm trepidant. 2 zile in care am inteles ca e timp, daca nu uitam sa ne facem timp.


duminică, 7 iunie 2009

Si in Bucuresti 2


Andreiana Mihail Gallary, Pandele Tarusanu 4 bis, langa Gara de Nord (http://www.andreianamihail.com). Manifestul comunist in pasareste! In rest, cam slabut, o expozitie despre comunism cu 5 artisti, cam ca o carte de articole adunate la o conferinta. Fara rotunjime si directie. Dar faza cu pasareasca mi s-a parut geniala.

sâmbătă, 6 iunie 2009

Si in Bucuresti 1



Ieri am fost la un vernisaj la galeria laika ( http://www.laika.ro/ ), pe christian tell 21. Se fuma si se bea in mijlocul expozitiei si, cum taiai fumul cu cutitul, era greu sa rezisti mult. Oamenii prezenti erau in schimb foarte misto, cu sclipire, relaxare in priviri, o atmosfera de-a dreptul cool. Lucrarile nu mi-au placut prea mult, desi ideea nu era rea : o geneza alternativa, in care speciile se impletesc intre ele, vegetatia se naste din spatele unui rinocer, mutatille comportamentale sunt reflectate prin imperecherea cailor cu elefantii ; in scenele care omagiaza natura si puterea ei creatoare (aproape mistica am putea spune), imagini religioase kitsch reprezentand denaturarea genezei, pe care autorul o vede exclusiv iesita din sanul naturii. Din pacate (comentariul trebuie luat ca atare, de la un necunoscator in materia de arta), majoritatea lucrarilor nu m-a surpins, dimpotriva, mi-a dat sentimentul de cautare nereusita. Mi-a placut totusi mult un tablou cu un cap de vultur si un trup de om… nu am gasit fotografia sa o pun pe net, asa ca postez un alt tablou gasit pe blogul artistului : Dan Beudean http://neivisil.blogspot.com/

joi, 4 iunie 2009

Si in Bucuresti se intampla lucruri…


Am aterizat azi la Salt, in cartierul vechi, in fum si miros de igrasie. De ceva vreme, Razvan Tupa organizeaza aici poeticile cotidianul. Iar azi, intr-un filmulet de 60 de minute (vezi imaginea), o gasca de poeti tineri se intrebau ce mai e azi poezia si daca exista o putere a ei. Printre raspunsuri, cateva versuri, recitate deseori intr-o minunata stare de ebrietate. Acum ceva timp, uitandu-ma pe blogul lui Tupa, gaseam aceeasi intrebare : pentru ce / cine este poezia : relaxare, cautatori, tristi, refacere, bucurie ? Daca intrebarile astea pot parea bizare pentru cineva care crede ca poezia (in sens larg) e in tot si ca sensul ei e o bucata din sensul vietii; sau desuete pentru cei care uita sa se opreasca din goana si sa respire, la intalnirea de azi era momentul sa iei pulsul poeziei contemporane, si sa faci un exercitiu de imaginatie si de reflectie : poezia ca piramida, structurare / destructurare, cadere, aglutinare, socializare, rabufnire, drum spre celebritate, cerc, sau pur si simplu viata…..

Am numarat in bar cam 35 de persoane, in majoritate poeti, dar si cativa rataciti din alte domenii care mine. Sa nu vi se para putin. Un astfel de eveniment, cu buget redus, intr-un spatiu destul de cazut nu prea atrage lume. Sau de fapt, nu atrage lumea aia care se plange in permanenta ca in Bucuresti nu se intampla lucruri, dar nu iese din casa decat pentru evenimente megalomane, oficiale si cu catering (!). In fine, nu-mi ramane decat sa pun cateva versuri, din prezentii la intalnire.

Marius Ianus : Intr-o zi o sa intru la Argentin si o sa gasesc un pub inecat de lampadare / la o masa inalta doua studente sofisticate /or sa-si invarta frapeurile cu niste paie lungi (…) Intr-o zi am sa-mi lipesc nasul de geamurile naucitoare ale lui Argentin/ si o sa vad doua studente extraterestre /etalandu-si strampii ireal de lungi

Razvan Tupa : petrecerea trebuia sa iasa sin casa casa trebuia dizolvata in micii acizi care fac dambovita (…) politistii au incuiat masinile si /prostituatele au gasit clienti la prêt de biscuiti /trebuia sa fii acolo sa te bucuri / de o ploaie care ar limpezi tot / noi am mers incet am strans picatura / cu picatura & aleea din fata / blocului interfonul usa obosita / de la intrare se aude muzica lenta

Vasile Leac : m-am saturat de rimele voastre putrede, / de soparlele voastre literare, / de competitii, de reclame, de poze… / priviti-ma ! sunt fardata si nesatisfacuta, mi-e frica s-o mai fac neprotejata. / sint satula de limbi. / sint plina de cronici / vreau poezie cu morcov / poezie cum marar / poezie cu varza / poezie cu castravete.