duminică, 27 septembrie 2009

Romania altfel I


Aceasta rezervatie este dedicata Maiei, o ursoaica tinuta peste zece ani într-o cusca de fier si beton, undeva lânga Bran. Infometata, batuta, Maia a impresionat prin comportamentul aproape uman: nemaisuportând tratamentul la care era supusa, s-a automutilat: si-a mâncat labele din fata si a sângerat din abundenta. Ulterior, nu s-a mai putut face nimic pentru ea si a fost eutanasiata.

La Zarnesti traiesc astazi in jur de 40 de ursi, majoritatea recuperati din captivitati cumplite, altii preluati de la tomberoane si greu de reintegrat in salbaticie: Mura a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, tinut în captivitate într-o cusca de câtiva metri patrati, într-o gradina zoologica din zona Moldovei. Nici acum nu s-a adaptat: sta lipit de gard si patruleaza de-a lungul acestuia câtiva metri într-o directie si înapoi. Are doi pui: Hansel si Gretel, de trei ani, care au fost tinuti închisi la gradina zoologica Calarasi, într-o hruba cu doua ochiuri mici de geam.

Parcul LiBEARty are 70 de hectare si este unul dintre cele mai impresionante proiecte europene pentru protejarea animalelor.

Niciun comentariu: